Omkasting badkamer
Projecten Verbouwen

We maakten zelf een omkasting aan het badkamerdak

We wonen nu ruim zes jaar in’t Waasland. Meer dan zes jaar dat we de drukte van het Antwerpse Deurne verruild hebben voor de ‘parking’. We hebben hier een gezellig huisje gevonden in een landelijker gebied, maar toch dicht bij alles. Een huisje met een grote tuin waarin onze kleine meid goed kan ravotten. Een mooi terras, welk we ondertussen reeds helemaal hebben heraangelegd. En vooral heel veel parkeerplaats. Gedaan met elke avond minuten lang zoeken naar een plekje om onze auto’s iets of wat reglementair te parkeren.

Verbouwen

Toen we het huis kochten was het direct instap klaar. We hoefden niet direct te verbouwen. We konden dit in de loop van de jaren op ons eigen tempo gaan doen. Door omstandigheden werden de eerste verbouwingswerken buiten uitgevoerd. Een berging werd vernieuwd, een grote (15.000L) regenput gestoken, terras heraangelegd, … Maar ook enkele platte daken werden ondertussen noodgedwongen (stormschade) vernieuwd.

Ook binnen zaten we de afgelopen jaren niet stil. Zo hangen er nieuwe gordijnen in de veranda en werd deze voorzien van een fris kleurtje. Ook de keuken werd al voorzien van een nieuwe laag verf. En afgelopen herfst was het dan de beurt aan de woonkamer. Behang werd van de muren getrokken, de muren werden afgewassen en er kwam een nieuw kleurtje tegen. Daarnaast kregen we ook nieuwe zetels, waardoor de indeling van de woonkamer ook werd aangepakt. Weer iets afgevinkt van onze ‘to-do-lijst’ van verbouwingen.

Omkasting

Dak badkamer

Toch was dat niet alles wat er afgelopen herfst werd aangepakt. Ook de badkamer beneden kreeg een nieuw dak met extra isolatie. We deden dit volledig zelf met hulp van mijn schoonvader. Naast de isolatie die in de gekozen dakpanelen zit, hebben we er ook voor gekozen om een extra luchtlaag tussen het bestaande en het nieuwe dak te houden. Dit zorgt ook nog voor een extra isolatielaag. Om dit te verwezenlijken, maakte we een hele constructie met houten balken. Hierop werden dan de dakpanelen opgevezen.

Omdat dit een DIY-projectje is, kon door gebrek aan tijd, de afwerking pas afgelopen maand worden gedaan. Er moest namelijk nog een houten omkasting gemaakt worden. Hieraan kwam dan de dakgoot en verstraler. Voor deze omkasting kozen we om met OSB plaat te werken. Nadat deze op maat waren gezaagd, werden ze voorzien van enkele lagen houtbeits. Dit zorgt voor een extra beschermlaag en geeft bovendien een mooi kleurtje aan het hout.

Nu dat deze omkasting, de dakgoot en de verstraler opgehangen zijn, is het nog een kwestie van enkele details af te werken aan de randen van het nieuwe dak. Dit is een werkje om tijdens de aankomende lente uit te voeren.

Wat komt er nog?

De komende jaren zal er nog heel wat moeten gebeuren aan het huisje. Zeker gezien de als maar strenger wordende regeltjes van onze overheid. Denk dan bijvoorbeeld aan extra isolatie van daken en muren. Ook een opfrissing van onze veranda aan de buitenzijde staat nog op het ‘to-do-lijstje’.

Daarnaast gaan we dit jaar, normaal gezien, ook verder met het ophogen en gelijktrekken van onze oprit. We zitten al over de helft, maar het moeilijkste deel, de helling richting de straat, moet er nog aankomen. Hopelijk werkt het weer wat mee op de dagen dat we dit werkje willen uitvoeren.

Maar niet alleen buiten gaan we de komende tijd aan de slag. Ook binnen kan er nog wel wat gedaan worden. Denk dan aan het opfrissen, met een nieuw kleurtje, van de gang en slaapkamers. Een werkje dat niet de hoogste prioriteit heeft, maar toch wel eens mag gedaan worden. Want, sorry oude huiseigenaars, we zijn de kleuren nu toch wel een beetje beu gezien.

Een eigen huisje hebben is een zalig gevoel. Maar het is toch wel wat meer dan maandelijks je lening afbetalen, jaarlijkse je kadastraal inkomen neer te tellen, … Je dient zo’n huis ook te onderhouden en dat doe je niet alleen door regelmatig eens te poetsen. Je moet ook regelmatig zelf de handen uit de mouwen steken, of aannemers laten komen.

Q: Hebben jullie een eigen huisje? En zo ja, staan er ook nog verbouwingen op de agenda?

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties