Music
Muziek

Music Maestro, plz: wat staat er zoal in mijn playlisten

Music Maestro, plz! Vanaf ik op sta en beneden kom ‘s morgens staat er muziek op. ‘s Ochtends de radio, later op de dag YouTube, iTunes of Spotify. Ook in de auto en op het werk zal er bij mij 90% van de tijd (op de achtergrond) muziek op staan. Niet perse om de stilte te doorbreken, maar gewoon omdat muziek toch net dat ietsjes extra geeft, vind ik. Maar welke muziek knalt er dan meestal door de boxen?

Radio

Qua radio is het, dankzij het nieuwe mediadecreet en het niet hebben van een degelijke DAB+-radio, bij mij nogal gewoontjes. Meestal staat MNM op, maar in het weekend durft het ‘s avonds ook al eens Studio Brussel of Radio 538 zijn op het werk. Nu Topradio terug op FM zit in onze regio, durft deze zender ook al terug wat meer opgezet worden. In een nog niet zo ver verleden, was er ook nog Radio FG, welke geprogrammeerd stond op de autoradio. Kijken we heel ver terug in het verleden stond bijna dag en nacht de radio op Channel X.

Auto

Met de komst van de digitale muziek en een auto met USB-aansluiting, werd de radio meer en meer verdrongen in de auto. Regelmatig speel ik mijn eigen gekozen muziek af in de auto. Als de dochter mee is, is dit veelal haar keuze en wordt de muziek van Studio 100, Kapitein Winokio en Ketnet grijs gedraaid. Zit ik alleen in de auto is het meestal een liveset van één of ander festival of van het prachtige YouTube kanaal Cercle. Je merkt het, het is vooral elektronische muziek dat er door de boxen in de auto knalt.

Spotify

Thuis en op het werk is het dan weer heel wat anders. Dan staat Spotify meestal op de achtergrond te spelen. Naast de PC, wordt hiervan veel gebruikt op de smartphone/tablet in combinatie met een Bluetoothspeaker. Op het werk is dit momenteel de Philips SD700B, een fijne radio met Bluetooth mogelijkheden, en thuis de JBL Flip 3 van de vriendin. Het voordeel van Spotify is dat je je eigen playlisten kan samenstellen, en dit ook met de gratis versie die we hier thuis gebruiken. Zo heeft de dochter sinds enige tijd een playlist waarin haar favoriete muziek terecht komt en heb ik enkele playlisten met uiteenlopende stijlen.

Herries favorites

In Herries favorites zitten heel wat uiteenlopende muziekstijlen gemixt. Dit gaat van rock over grunge, naar Vlaamstalig en EDM. Ook een vleugje hardrock en metal haalt deze playlist met gemak. Deze playlist is er eentje wat veel op staat op het werk of thuis. De afwisseling in stijlen zorgt dat deze playlist niet snel gaat vervelen en er voor ieder wat wils is. Ideaal op het werk of thuis als achtergrond. Zo kan het gebeuren dat je zit te luisteren naar Katastroof, daarna je zit te headbangen op Metallica en daarna je geniet van een vleugje klassiek.

Retro House – Oldskool Classics

Als kind uit de jaren ’80 ben ik groot geworden met de opkomst van de elektronische muziek. Een genre dat mij eigenlijk van jongs af aan geboeid heeft. De energie, de geluidjes, maar ook de breaks waardoor een nummer terug naar een climax groeit. Trance, jump, hardstyle, hardcore, … heel wat verschillende genres binnen de ‘HOUSE’ konden en kunnen mij boeien. Het is dan ook fijn om af en toe een vleugje nostalgie op te zetten. Gelukkig is er op Spotify heel wat muziek terug te vinden uit mijn jeugd. En deze bundel ik dan ook met plezier in deze nostalgische playlist.

Hard of Harder

Ik hou van verschillende stijlen muziek. Maar één van de stijlen die toch is blijven hangen vanuit mijn jeugd is Hardstyle. Een stijl binnen de elektronische muziek met heel veel energie, zware basslijnen en breaks die echt opbouwen naar een climax. Het fijne aan Hardstyle is dat er binnen dit genre ook enorm veel verschil is. Zo heb je heel melodieuze tracks, maar ook heel donkere. Ook qua teksten moeten vele tracks niet onder doen voor de hedendaagse popmuziek. De afwisseling qua stijlen binnen Hardstyle maakt het ook tof om naar te luisteren in de auto of als ik alleen thuis ben met het volume iets harder. Daarom ook dat ik deze muziekstijl in een aparte playlist heb gezwierd ipv in mijn algemene. Met artiesten zoals The Darkraver, The Prophet en Coone, is deze stijl ook bij het bredere publiek iets bekender en toegankelijker geworden.

Naast mijn eigen playlisten, heb ik ook nog enkele cd’s zoals deze van Niels Destadsbader, Bart Peeters en Tourist LeMC als playlist staan. Je merkt dat ik een zeer brede muzieksmaak heb, zeker met ouder te worden leer je andere stijlen meer en meer te appreciëren en te waarderen. Doch merk ik dat ondanks mijn brede smaak, er toch nog steeds één favoriete stijl de bovenhand neemt, met name de Hardstyle. Hoe dit komt geen idee. Komt het door de energie die deze muziek uitstraalt, of komt het doordat ik er ben in opgegroeid?

Q: Wat is jullie favoriete muziekstijl/artiest? 


Uitgelichte afbeelding: Alphacolor op Unsplash
Disclaimer: Dit bericht bevat affiliate links.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties