cd-collectie
Muziek

Wat zit er in mijn cd-collectie?

Een goede twee weken geleden heb ik mijn cd-collectie nog eens van onder het stof gehaald. Deze zaten sinds de verhuis in een kartonnen doos op zolder en het werd eens tijd dat ze mooi werden weggeborgen. In de plaats van de kartonnen doos, kocht ik bij de Action twee grote afsluitbare plastiek bakken. Zo kon ik ze mooi en proper opbergen op onze zolder.

Bovendien maakte ik van de gelegenheid gebruik om al deze muziek over te zetten naar de PC. Een werkje van lange adem. Gedurende twee weken probeerde ik elke avond enkele cd’s over te zetten. Maar mits dit veel plaats inneemt op de harde schijf heb ik me maar ineens een nieuwe externe harde schijf aangeschaft. Met 2 terabyte is deze voldoende groot om in de toekomst ook nog allerlei andere documenten op te bewaren.

Hardere stylen

Qua muziekstijl luister ik naar heel veel verschillende genres. Dit gaat van Vlaamse Schlagers tot metal, van klassiek tot hardstyle. Dit is deels terug te vinden in mijn cd-collectie die ik in mijn tienerjaren heb verzameld. Ik kwam cd’s tegen van de Night of the Proms, Helmut Lotti, U2, Katastroof, … Maar wat mij vooral op viel was dat de collectie voornamelijk bestond uit de hardere genres van de dancemuziek. Denk dan maar aan Thunderdome, Jump en Club X. Daarnaast vond ik ook één van de eerste Serious Beats cd’s terug. Een reeks die ook nu nog steeds wordt uitgebracht. Al is in de loop van de jaren de muziekstijl regelmatig veranderd.

Waarom de hardere genres de bovenhand nemen in mijn cd-collectie? Eigenlijk geen idee van. Misschien door de energie die deze stijlen uitstralen. Maar ook doordat deze in mijn tienerjaren echt doorbraken. Zo was er in het Antwerpse een fijne radiozender genaamd Channel X (aan de rand van de band) waar de hardere stijlen regelmatig werden gespeeld. Ook waren er in het Antwerpse, de streek waarin ik ben opgegroeid, heel wat discotheken en feestjes waar deze muziek hot was. Generatiegenoten zullen de namen Club X, Cherrymoon en Fauna wel kennen of op zijn minst wel van gehoord hebben. Ook feestjes zoals Thunderdome in het Sportpaleis waren toen hot. Misschien daarmee mijn liefde voor de harde stijlen.

Kostprijs

Mijn cd-collectie is misschien niet enorm groot. Maar met ruim 300 cd’s (van single tot full cd) is het toch een aardig bedrag dat ze vertegenwoordigd. Als je rekent aan een kleine 20€ voor een full cd en zo’n 3 tot 6 euro voor een cd-single, is het toch een mooie zakcent die nu op zolder staat. En die zakcent mag je letterlijk nemen. Want naast het uitgaan ging dus veel van mijn zakgeld naar cd’s in mijn tienerjaren. Zonde? Misschien wel, maar het geeft nu wel een mooi beeld op de muziek van vroeger.

Q: Naar welke muziek luisterden jullie in jullie tienerjaren?


Uitgelichte afbeelding: Hybrid op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties