jaren '90
Allerlei

Jeugdsentiment: stiekem of niet? Ik hield hier van

Afgelopen week ontdekte ik dat C-Dance terug uitzendt op FM. C-Dance dat is toch een deel jeugdsentiment dat weer tot leven komt. Geboren in het magische jaar 1980 beleefde ik mijn tienerjaren in de jaren ’90. In de periode dat ik uitging was één van de populaire radiozenders C-Dance. Samen met Channel X was dat het radiostation dat met de regelmaat van de klok door de boxen van mijn radio weerklonk. Met de terugkeer van C-Dance op FM begon ik eens terug te blikken naar wat er in mijn tienerjaren zoal “hot” was. Van de walkman tot de discman, van flippo’s tot de Game Boy. Er zijn toen heel veel rages geweest waar we nu soms toch nog met een klein beetje heimwee naar terug kijken.

Speelgoed

Wat ik van de jaren ’90 qua speelgoed nog kan herinneren is, naast de hopen Lego, vooral de Flippo en Topshot rage. Verzamelen en ruilen op school of aan de supermarkt om toch maar de ontbrekende nummertjes in je collectie te krijgen. En in de zomer aan de zee was het de Supersoaker en de piepschuim-vliegtuigjes die nog in mijn geheugen zijn blijven hangen.

Technologie

De jaren ’90 waren op technologisch vlak een echte hemel voor de liefhebbers. De eerste echte desktop PC’s kwamen op de markt en de eerste spelconsoles die betaalbaar waren voor de gewone mens. Daarnaast liep iedereen rond met een walkman en later met de discman. Ook het internet maakte een ware revolutie mee. Eerst via een inbellijn om dan over te schakelen naar ADSL. Uren spendeerden we op MSN, mIRC en later ook ICQ. Downloaden deden we illegaal met o.a. Napster. De jaren ’90 is ook de periode dat de eerste GSM’s hun intreden deden met o.a. de legendarische Nokia 3310. En films keken we op nog via een gehuurde moviebox of VHS speler ipv op DVD, Blu-ray of Netflix.

Muziek

Als tiener opgroeien in de jaren ’90 is ook kennismaken met vele verschillende muziekstijlen. Ik heb altijd, ook tijdens mijn puberjaren, een vrij ruime muzieksmaak gehad. Zo luisterde ik naast Nirvana en Metallica ook naar 2 Fabiola en Milk Inc. Naast deze commerciële succes was er ook plaats voor de meer underground genres zoals house en hardcore. Uitgaan deed ik zoals vele van ons naar de plaatselijke fuiven van de jeugdbeweging maar ook discotheken in de buurt zoals Dixies & Qu (Brasschaat) en Le Quartier (Schilde). Later toen er in de vriendenkring de eerste rijbewijzen werden behaald ging het o.a. naar Hightstreet (Hoogstraten), Club X (Wuustwezel) en Cherry Moon (Lokeren). Vele van deze discotheken bestaan niet meer of zijn in de loop van tijd  veranderd van naam/concept. In de late jaren ’90 werden ook feestje zoals Thunderdome in het Sportpaleis bezocht. Het hoeft niet gezegd dat ik een fantastische jeugd heb beleefd op vlak van muziek en uitgaan.

Mijn nineties top 10

TV en film

Tijdens de puberteit zaten we niet enkel achter de PC maar keken we ook nog TV. Vele series en films blijven nostalgisch en tijdloos vind ik. Wie kent de familie Flodder nu niet of het duo Bassie & Adriaan? Of de weelderige boezems in Baywatch? De meisjes van toen waren dan weer fan van Beverly Hills,90210 of Full House. Zelf zag ik veel naar The Fresh Prince of Bel-Air, Saved by the Bell en Postbus X. Maar ook Family Matters en Friends waren topseries toen.

Qua films blijft mij de eerste Jurassic Park nog steeds bij. Wat een film toen, zeker als je dit als twaalfjarige vanop de eerste rij in de cinema beziet. American History X en American Beauty zijn ook films die mij blijvend aan de jaren ’90 doen herinneren. De nineties bracht ook Bad Boys, Dumb and Dumber, Free Willy, Home Alone en Waterworld naar ons collectief geheugen. Maar ook mijn all time favorite film is eentje uit de nineties nl uit 1997. Met La vita è bella is het geen voor de hand liggende film. Maar wel een die mij echt geraakt heeft toen ik hem voor het eerst op school zag en dat doet hij jaren later nog steeds.

Omdat ik de jaren ’90 bewust heb meegemaakt als opgroeiende tiener blijven dit toch wel de beste jaren, tot nu toe. Zoals voor sommige dit de jaren ’70, ’80 of ’00 zullen zijn. Wat doet bij jullie het jeugdsentiment terug naar bovenkomen en wat herinneren jullie zich nog van de nineties?

 

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties