huizenjacht
Huizenjacht

Huizenjacht frustraties

Sinds enige tijd zijn we terug intensiever op huizenjacht. Dat dit niet altijd zo vlot loopt als we zelf zouden willen is licht uitgedrukt. We stoten op verschillende “problemen” in onze zoektocht naar een leuk huisje. Niet alle problemen zijn van die aard dat ze ons afschrikken maar toch. Het is soms frustrerend dat we niet vinden wat we zoeken. Zijn we dan zo veeleisend? Of zoeken we niet op de juiste plaatsen? Een klein beetje toelichting bij onze frustratie.

Gezocht: leuk huisje

Onze huizenjacht situeert zich in het Waasland. En dan meer bepaald de streek tussen St-Niklaas en de Kennedytunnel (Beveren, Melsele, Haasdonk, Kruibeke, …). In deze streek zoeken wij een leuk huisje dat instapklaar is of toch een minimum aan verbouwingen vereist. Minstens drie slaapkamers, een garage en een leuk gezellig tuintje zijn toch ook wel vereiste die ons toekomstig huisje zou moeten bezitten. En dan liefst nog een leef- en eetruimte van min. 32m² (ongeveer het geen we nu hebben in het huur appartement). Toch niet teveel gevraagd, denken wij dan.

Budget

Het budget? Daar begint al een kleine frustratie de kop op te steken. Volgens eerste informatie bij de financiële instellingen zouden we een lening kunnen aangaan voor een bedrag van zo’n 250.000€. En dit voor een gemiddeld gezin met twee werkende volwassenen en één kindje. Een redelijk bedrag hoor ik vele al denken. En ja dat is het ook. Maar waar vind je voor dergelijk bedrag een huis dat zich op redelijke afstand bevindt van ons werk? In Zeeuws-Vlaanderen? Ja, misschien wel. Maar in het Waasland blijkbaar niet echt. Of dat denken wij toch.

Misleiding

Misleiding in de huizensector, ze kennen er iets van. Natuurlijk wil iedereen die een huis verkoopt er de beste prijs voor krijgen en zijn/haar pand zo snel mogelijk kwijt. En toch stel ik mij bij sommige huizen daar vragen bij. Foto’s van een leuk huisje met ruime kamers blijken soms in het echt vrij kleine kamers te zijn. Lang leve de groothoeklens, denkt de verkoper. Maar de koper voelt zich in het zak gezet. De prijzen! Nog zoiets dat ons een klein beetje nijdig maakt. Een huisje met lichte opfriswerken, waaronder wij verstaan een likje verf tegen de muur ofzo, blijken in sommige gevallen grote electriteitswerken te bevatten. Ze vragen dan natuurlijk de maximumprijs zonder rekening te houden met de kosten die er nog moeten gemaakt worden voor sommige werken. Als je dan de aankoopprijs optelt met de verbouwingen kom je weer een een hoger bedrag. Ook al aanvaarden ze je lagere bod. Jullie snappen het wel dat we hier ten huizen Herrie soms de haren uit het hoofd trekken.

Appartement vs huisje

Momenteel huren we nog een ruim appartement in het Antwerpse. En ruim is geen loos begrip. Twee ruime slaapkamers, een soort dressing, een berging aan de keuken en een zeer ruime leef- en eetruimte. Dit alles nog aangevuld met een kelder en ingemaakte kasten in de hal van het appartement. Als we dan in onze huizenjacht een huisje bezoeken vragen ons meestal af waar we alles kwijt moeten raken in het betreffende pand. Misschien dat we daar ook een (grote) fout maken. Maar het is toch normaal dat je alles wat je nu bezit, ook mee wil krijgen naar je nieuwe stekje. OK, je zal bij het verhuizen bepaalde oude spullen moeten verhuizen richting containerpark. Doch zal dit niet in die mate zijn dat je plots twee kasten minder moet gaan meenemen. Misschien moeten we de meubelkwestie een beetje loslaten en meer kijken naar het potentieel van de bezochten panden? Of hebben jullie nog andere tips, om onze huizenjacht wel tot een succes te maken?


Uitgelichte afbeelding: Tim Mossholder op Pexels

Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
15 oktober 2014 14:22

Geduld vooral maar idd, voor 250K, 3 kamers vinden in Waasland, instapkaart, bijna onmogelijk vrees ik.

14 december 2014 07:37

Mss niet in Waasland maar deze is in vrij goeie staat, ruim en lage prijs.
Is nog recht hoger opbod toy 29/12/14
Instelprijs 185000
Alle info op:
http://notarim.be/pand/de-pinte-pintestraat-67