huizenjacht
Huizenjacht

Huizenjacht: De grote verhuis #1

Jullie konden al lezen dat we onlangs een huisje gekocht hebben. Een hele stap na x-aantal jaar te hebben gehuurd. Naast de nodige tijd dat je het in orde maken van de enorme papierwinkel steekt. Is het plannen van de verhuis en inpakken het andere nadeel. Wanneer verhuizen we? Hoe verhuizen we? Wie komt er helpen? In welke doos steken we wat? Aan al dat gepuzzel gaan we de komende 1,5 maand ons hoofd moeten breken.

Aankopen in het huis

Naast de spullen die we reeds hebben, dienen we rond de periode van de verhuis ook nog enkele zaken te gaan kopen. Merendeel hiervan zijn elektroapparaten daar die in ons huurappartement zijn ingebouwd. Er zal dus veel moeten bekeken en vergeleken worden. Maar welke zaken hebben we al zeker nodig in ons nieuwe huisje? Zo is een ijskast en diepvries al zeker nodig vanaf dag 1. Liefst dan nog een ijskast met een degelijke inhoud (en ik heb het dan niet over drank en eten) en voor de diepvries opteren we voor een koffermodel. Is handiger om te plaatsen in de berging en dan kunnen we (lees Stephanie) daar de was op opplooien. Naast deze twee noodzakelijke aankopen zouden we ook graag een afwasmachine aanschaffen. We zijn dat gewoon van in ons huurappartementje en het bespaart nog eens tijd ook.

Drie apparaten dus die we rond de verhuis willen geleverd zien in ons nieuwe huisje. Resten ons nog enkele vragen hieromtrent. Welk merk zal het worden voor ijskast, diepvriezer en afwasmachine? In welke (online) winkel schaffen we deze huishoudtoestellen aan en is er überhaupt solden op elektro? Natuurlijk zijn alle tips hieromtrent welkom. Welke ervaringen hebben jullie met merk X voor bv ijskast of merk y voor de afwasmachine? Laat het gerust achter als reactie bij deze post.

Naast de elektrotoestellen hoeven we eerlijk gezegd niet al te veel meer aan te kopen. De (op maat gemaakte) gordijnen nemen we over van de huidige eigenaars, net als de (op maat gemaakte) slaapkamer. Rest ons dus enkel nog eens naar Ikea te gaan om deuren aan te schaffen voor de kleerkasten die verhuizen naar de slaapkamer van onze dochter. Doch is dat geen zeer dringende aankoop, in tegenstelling tot onze elektrotoestellen.

Aankopen voor buiten

Nu we van een appartement verhuizen naar een huisje met een tuin, dienen we hiervoor ook wat materiaal aan te schaffen. Niet dat we extreem groene vingers hebben. Maar een verzorgde tuin/terras is toch veel aangenamer om in te vertoeven dan een wildernis. We dienen dus vooral heel veel tuinmateriaal aan te schaffen (of te vragen aan Sinterklaas en de Kerstman). Om het gras wat in te tomen kunnen we de eerste maanden wel een grasmachine lenen, maar in de toekomst zal hier ook moeten overgegaan worden tot de aankoop van eentje. Of wordt het misschien wel een robotgrasmaaier zodat we onze luie terraszetel niet meer uit hoeven? En zo ja, welk type is het meest geschikt voor onze tuin? Vragen die we later nog wel eens zullen stellen hier op de blog. Naast de (robot)grasmaaier hebben we ook nog kleiner tuingerief nodig zoals een heggenschaar, een rijf, een schop, … Ideale cadeaus om te vragen bij een housewarmingparty, niet?

Maar over terraszetels gesproken. Ook dat staat nog op ons verlanglijstje. Zeker nu ik voor vaderdag een grote paraplu heb gekregen. Onder zo’n grote (3x4m) paraplu past natuurlijk een leuke tuintafel met bijhorende stoelen. Als het aan Stephanie lag, liefst nog een tafel die je kan uittrekken zodat er nog meer volk rond kan zitten. Bij die tafel horen natuurlijk ook mooie stoelen en liefst nog exemplaren die goed zitten en waar je niet na een middagje in de zon, een pijnlijke kont aan overhoudt. Omdat het in een tuin altijd leuk vertoeven is tijdens de zomer, of warme lente- of herfstdagen, lijkt me een relaxstoel of twee ook geen overbodige luxe om je siësta op een degelijke manier te houden.

En wanneer is een siësta perfect? Juist ja, na een overheerlijke barbecue. Een barbecue onder vrienden, een barbecue met familie. Er zijn redelijk wat momenten om de houtskool warm te stoken. Op dit ogenblik hebben we hier op het appartement nog zo’n elektrische barbecue staan. Dit is natuurlijk niet hetzelfde maar wel ideaal om het eerste jaar door te komen. We hebben dan de komende winter nog tijd genoeg om te kiezen welke barbecue ons volgend jaar culinair mag verwennen. Of wie weet hebben we geluk met de Lotto/Euromillions en schaffen we ons een buitenkeuken aan.

Rekensom

Naast het huis, de verhuis en de notariskosten komen er bij de aanschaf van een huis nog heel wat extra kosten bij kijken. Sommige zijn op voorhand te voorzien en wettelijk bepaald. Andere zijn extra’s die je al dan niet direct nodig hebt wil je op een comfortabele manier willen leven. Natuurlijk kies je zelf hoe goedkoop of hoe duur je bij sommige dingen wil gaan. Dat is ieder zijn goesting. Toch hou je best altijd rekening met deze extra uitgaven en indien mogelijk verdeel je ze over enkele jaren. Zeker de dingen die niet extreem dringend zijn zoals grasmaaier, barbecue, tuinset, … Je kan die zaken meestal wel eens lenen van vrienden, familie of buren, zodat je kosten de eerste maanden niet extreem de pan uit swingen. Ten huizen Herrie-Wallecam zijn we dan ook druk bezig met een prioriteitenlijstje te maken om zo een nog beter inzicht te krijgen in het benodigde budget voor al die extra’s. En af en toe, ja ik beken, doen we mee met de één of andere wedstrijd om bovenstaande items te winnen. Je weet toch nooit of je geluk hebt hierin.

Nu we het hier toch over al die extra’s hebben bij de aanschaf van een nieuw huis/appartement? Wat zouden jullie zeker aanschaffen in zo’n situatie en welke tips/tricks hebben jullie nog om alles qua verhuis enz in goede banen te leiden?

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties