Jaguar I-Pace
Allerlei Gadgets & technologie

Het is tijd voor een beter klimaat!

De afgelopen tijd is er heel wat te doen om het klimaat. Reeds vier weken op rij komen jongeren (en ondertussen ook kinderen) op straat om de regeringen wakker te schudden ivm het veranderende klimaat. Een boodschap die ook al sinds december twee maal door tienduizenden Belgen in Brussel werd uitgedragen.

Vegen voor eigen deur

Ik hoor het al vele denken. ‘Veeg dan eerst eens voor je eigen deur’. En ja daarin hebben ze gelijk. Alles begint bij wat je zelf doet voor een beter klimaat. Zo kan je meer en beter recycleren. Meer de fiets of het openbaar vervoer nemen in plaats van de wagen. Of je kan minder vlees of vis consumeren. Allemaal maatregelen die makkelijk te realiseren zijn op zeer korte termijn (oftewel vanaf vandaag).

Maar ook de regeringen kunnen een groot aandeel hebben in een beter klimaat(beleid). Ze kunnen er voor zorgen dat openbaar vervoer aantrekkelijker (en betaalbaarder) wordt. Ze kunnen zorgen voor betere fietsinfrastructuur en dergelijke. Maar ook op de kabinetten kunnen ze er voor zorgen dat zowel zij als wij minder papier verbruiken in contacten met de overheid.

Bedrijven?

Ook bedrijven proberen de laatste jaren heel wat te doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze plaatsen windmolens en zonnepanelen, zorgen voor recyclage, …
En ook de automobielsector probeert met allerlei innovaties de auto’s properder te maken. Bovendien brengen steeds meer en meer merken een elektrische wagen op de markt. Alleen zijn die, ondanks de steunmaatregelen van de regering, voor heel wat mensen nog steeds niet betaalbaar.

Wat doen we zelf?

Zelf proberen we natuurlijk ook met kleine dingen ons steentje bij te dragen aan de ‘change for climate’. Zo zorgen we er voor dat we papier, glas en PMD goed scheiden en recycleren. Groenten en tuinafval wordt bij ons gecomposteerd en deels aan de kippen gegeven. En ook het elektriciteitsverbruik proberen we in te perken en komt van 100% groene energie.

Jaguar I-Pace challenge

Ook het luxemerk Jaguar wil met de I-PACE elektrisch rijden onder de aandacht brengen. Ze bedachten daarom een challenge voor weervrouw Jill Peeters. Ze moest met één enkele batterijlading 5 landen te doorkruisen bij winterse temperaturen. Jill Peeters, weervrouw bij VTM en oprichtster van klimaatorganisatie “Climate Without Borders” nam plaats aan het stuur van de I-PACE en pikte onderweg verschillende gasten op die te maken kregen met extreme weersomstandigheden.

De tocht bracht haar van Frankrijk naar Nederland en die via Luxemburg, België en Duitsland. In totaal reed Jill zo’n 326 km en werd de eindstreep (Maastricht, Nederland) gehaald met nog 29 km op de teller. Naast landelijke weken, ging de challenge ook off-road en over snelwegen. Daarnaast zorgden winterse temperaturen voor een extra uitdaging.

De challenge is te bekijken op het YouTube kanaal van Jaguar en laat je toch wel even stil staan bij wat de opwarming van de aarde allemaal te weeg brengt. Jammer genoeg is de Jaguar I-Pace voor de meeste onder ons niet betaalbaar. Maar het is wel knap dat ook dergelijke merken de noodzaak beginnen in te zien om iets aan het klimaat te doen.

Q: Wat doen jullie voor het klimaat? En zouden jullie mee gaan betogen hiervoor?

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties