Gutenberg
De Online Wereld Website

Gutenberg: een nieuwe blogervaring?

Al enige tijd blog ik via WordPress. Een handig CMS waarbij je blogberichten typt en nadien opmaakt via een WYSIWYG-editor. Heel handig omdat we de opmaak icoontjes ook al kenden vanuit programma’s zoals Word. Maar WordPress is een CMS dat constant in ontwikkeling is. Ze zoeken dan ook naar nieuwe uitdagingen om het voor gebruikers eenvoudiger te maken om bv teksten een mooi uitzicht te geven. Zo kondigt zich binnenkort in de nieuwe WordPress versie 5, een nieuwe teksteditor aan nl Gutenberg. Met deze editor zou het dankzij het gebruik van zogenaamde “BLOCKS” makkelijker moeten zijn om teksten naar eigen smaak op te maken.

Gutenberg

Gutenberg is een front-end editor voor WordPress. Dit houdt in dat je direct (“live”) je pagina of bericht kunt aanpassen. Met bijvoorbeeld de Divi Builder van Elegant Themes kon je dit ook al doen. Je hoeft hiervoor dan niet meer naar de “backend” (de WordPress admin-omgeving), maar blijft gewoon op je pagina, zoals je bezoekers die ook zien. De plugin/editor is overigens vernoemd naar Johannes Gutenberg, die wordt gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa.

Gutenberg

Johannes Gutenberg: uitvinder van de boekdrukkunst in Europa!

Blocks

De Gutenberg-editor werkt met zogenaamde Blocks. Deze blokken zijn elementen die je op een pagina of in een bericht kunt “slepen”. Deze blokken zullen gebruikt worden voor zaken waar je nu shortcodes, widgets, theme options en andere opties voor gebruikt. Dit betekent gelukkig niet dat je oude shortcodes niet meer zullen werken. Echter zal je ze minder hoeven te gebruiken. Behalve de blocks die standaard in WordPress aanwezig zullen zijn, zullen developers eigen blocks kunnen toevoegen aan een theme of plugin.

Voordelen

De voordelen van een project als Gutenberg spreken redelijk voor zich. De visuele editor van WordPress is al jaren ongewijzigd. Alles in deze editor werkt prima, maar het is niet altijd even eenvoudig in gebruik voor beginners. Met Gutenberg hoopt WordPress intuïtiever voor nieuwe gebruikers te zijn en bijvoorbeeld de overstap van sites zoals Wix en Squarespace te vergemakkelijken.

Een ander voordeel van deze editor is de schone HTML5 code. De content (berichten en pagina’s) die je met Gutenberg maakt is dus ‘future proof’. Hierdoor zal je website in alle grote browsers goed werken. Ook het kopieren van tekst uit bv Google Docs of Microsoft Word zou nu zonder overbodige codes moeten gebeuren. Wat ook de cleane HTML5-code ten goede komt.

Daarnaast heeft deze editor voor developers ook voordelen. Onder andere de optie om hun eigen “blocks” te maken is er eentje van. Zo kunnen grotere websites ook op een handige manier gebruik gaan maken van “Blocks”. Hierdoor wordt het dan weer makkelijker voor de editors om berichten te plaatsen volgens een specifieke lay-out.

Nadelen

Het veranderen van een editor brengt ook altijd wat nadelen met zich mee. Zo lijkt Gutenberg veel minder geschikt voor het daadwerkelijk schrijven van content. Dit zal voor frequente bloggers dan ook zeker even wennen zijn.

Simpele taken qua opmaak zullen met Gutenberg iets langer duren dan in de huidige situatie. Vooral als je Gutenberg pas gebruikt kunnen de icoontjes en “blocks” wat voor verwarring zorgen. Op kleinere schermen (zoals tablets en smartphones) kan het bovendien gebeuren dat Gutenberg lastiger te gebruiken is.

Een ander groot nadeel is dat je geen shortcodes meer kunt toevoegen aan alinea’s. Vooral voor mensen die vroeger veelvuldig gebruik maakten van shortcodes wordt het even wennen. Om shortcodes te gebruiken moet je in Gutenberg “Shortcode Block” gebruiken. Maar, maak je geen zorgen: je bestaande content (met shortcodes) zal gewoon blijven werken.

Net als shortcodes, zul je geen afbeeldingen meer kunnen toevoegen aan je alinea’s. “Images” krijgen een eigen Block binnen Gutenberg. Hetzelfde geldt voor video’s van YouTube, Vimeo etcetera. Het wordt dus een leerproces om je berichten qua opmaak net zo te krijgen als bij de WYSIWYG-editor.

Mijn oordeel

Dit bericht is volledig uitgewerkt in de nieuwe editor Gutenberg. Na wat zoeken en proberen, heb ik persoonlijk de indruk dat WordPress met deze editor een grote stap voorwaarts heeft gezet. Zeker voor mensen die ook graag werken met HTML en CSS (ook hier heb je een code-editor).

Voor gewone bloggers zal de overstap nog iets te drastisch zijn. Zeker omdat je momenteel toch nog wat moet gaan prutsen met extra CSS om je berichten mooi te kunnen weergeven in je gebruikte thema. Al geloof ik wel dat eens de editor op punt staat (uitlijning van afbeelding blocks in een alinea kan nog beter), deze editor wel een voordeel kan zijn voor de meeste WordPress gebruikers.

Gutenberg zal later, normaal gezien in versie 5, verschijnen als vaste editor in WordPress. Of je kan kiezen tussen Gutenberg of de vertrouwde WYSIWYG-editor is nog niet geweten. Momenteel kan je Gutenberg al wel testen en gebruiken als standalone plug-in.

Q: Wat vinden jullie van deze nieuwe editor? Een verbetering, of helemaal niet?

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties