#ouderzonden
Koken met Herrie! Projecten

Liefde gaat door de maag #ouderzonden

Enige tijd geleden vroeg Annelore (Compleet Geluk) mij of ik zin had, als ‘jonge’ papa, om mee te bloggen over #ouderzonden. Een project van haar en Romina (Big City Life). Ik had iets daarvoor al het bericht van Romina zien verschijnen en het leek me toen al iets om eens na te denken over het ouderschap. Na denken over het ouderschap klinkt misschien wat zwaar, het is eerder het ouderschap aftoetsen aan de zeven hoofdzonden nl. Superbia, Avaritia, Luxuria, Invidia, Gula, Ira en Acedia. De komende weken zal ik dus samen met heel wat andere bloggers vertellen over mijn #ouderzonden. Deze week zijn we aan beland bij de vijfde hoofdzonden nl. Gula.

Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht) – 1 maart
Wat kan je kinderen (of je kind?) nooit weigeren wanneer ze erom vragen?

#ouderzonden: Gula

We hebben hier thuis een dochter rondlopen die bepaalde dingen (denk maar aan snoepjes, koekjes, …) graag deelt. Toch zeker met iemand die ze graag heeft. Qua gulzigheid en vraatzucht valt hier dan ook heel goed mee. Ondanks dat ze het graag deelt is kleine meid niet echt een snoeper. Het is meer een madammetje van chips en koekjes (met chocolade). Maar ze weet goed genoeg wat de grens is van overdrijven hierin. En toch weigeren we soms deze dingen. Gewoon omdat ze eerst haar bord moet kunnen leegeten en omdat het ook niet gezond is dagdagelijks chips enzo te eten. Maar toch is eten (en drinken) iets dat we nooit zullen weigeren. Al proberen we haar wel wat te sturen naar gezonder voedsel en drank. Gelukkig is melk en water hier thuis goed ingeburgerd.

Boeken

Naast eten en drinken, is het lezen van boeken (tenzij het bedtijd is) ook iets wat we niet rap zouden verbieden. Niet dat Y al kan lezen. Doch is het kijken en herkennen van letters belangrijk in de geestelijke ontwikkeling van een kind. Zelf las ik als kind ook redelijk wat boeken. Bovendien zorgt het lezen van een boek ook voor een ruime woordenschat en zorgt het voor de nodige ontspanning. Een rustige ontspanning naast al het spelen.

Liefde en vriendschap

Iets dat we onze dochter ook steeds willen meegeven in haar ontwikkeling is liefde en vriendschap. Dat is, klinkt misschien cliché, toch één van de belangrijkste zaken die je nooit mag weigeren als ze er om vragen. Een knuffel, een kus en fijn woordje van waardering, … niets is belangrijker dan als ouder liefde en vriendschap geven en overbrengen aan je kind(eren).  Het is dus een echte #ouderzonden, als je dit niet geeft aan je kind(eren). En toch zijn er jammer genoeg nog veel te veel kinderen die liefde en vriendschap moeten missen van hun ouders. Dus probeer zeker je eigen kinderen al te omringen met liefde en kijk ook eens in je (dichte) omgeving of je misschien eens iemand een (glim)lach kan schenken.


Uitgelichte afbeelding: Brigitte Tohm op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties