Eurosong 2015
Muziek

Eurosong: hate it or love it

Afgelopen week was het weer Eurosong. De hoogmis van kitsch en rare liedjes. Maar dit jaar ook duidelijk van diepe tot zeer diepe decolletés. Sommige vinden het een overdreven show en iets dat ze liever zo snel mogelijk zien afgeschaft worden. Anderen kijken er dan weer weken zo niet maanden naar uit. Vast staat dat heel dat circus de afgelopen 60 jaar ons al heel wat wereldhits heeft bezorgd. Vele van die hits kwamen zelfs niet van de winnaars van deze wedstrijd.

Wereldhits

Dat je niet altijd de winnaar moet zijn om goed te scoren bewezen reeds verschillende artiesten. Zo scoorde Domenico Modugno in 1958 een wereldhit met ‘Nel blu di pinto di blu’, ook bekend onder de titel ‘Volare’. Ook ‘Gente di mare’, waarmee Umberto Tozzi en Raf in 1987 naar het Eurosongfestival gingen werd een grote hit. En kennen jullie Congratulations nog van Cliff Richard? Dat werd ook een grote hit na de deelname aan Eurosong. Maar ook de winnaars wisten met hun songs de wereld te veroveren. De bekendste zijn ABBA (Waterloo) en Johnny Logan (Hold me now).

Eurosong 2015

In aanloop naar de recente editie van Eurosong kon je overal je pronostiek achter laten, kon je de favorieten van de bookmakers uitgebreid lezen in de media en natuurlijk gaven “kenners” ook hun mening over de deelnemers. Voor mij persoonlijk was Zweden de grootste kanshebber dit jaar. Ook Servië en Italië schatte ik hoog in. Voor België vond ik een plaats in de top 10 niet meer dan logisch. Buiten Servië kwamen mijn voorspellingen wel uit met een knappe vierde plek voor Loïc, een derde plaats voor de Italianen van Il Volo en winst voor de Zweedse inzending Heroes van Måns Zelmerlöw. Rusland vond ik verrassen met een tweede plaats.

Twitter

Met de intrede van Twitter heeft Eurosong er een leuke manier van volgen bij gekregen. Daar waar vroeger de week na het festival nog duchtig op café werd nagepraat over de songkeuze en de kledij, is het nu realtime commentaar geven op de verschillende deelnemers. De ene tweet al wat serieuzer dan de andere. Maar wel heerlijk om te volgen en zelf mee te doen. Ook hier heb je natuurlijk de “haters” en de “lovers” van heel het gebeuren. Onderstaande tweets hebben mij tijdens de uitzending toch wel aan het lachen gebracht.

Toen Rusland nog aan de leiding stond

Omdat Australië, als grote fan van Eurosong, mocht meedoen in deze jubileumeditie

Over de kwaliteit van de prestaties

Loïc

Met een vierde plaats voor de kandidaat van de RTBF haalde België het beste resultaat in twaalf jaar. In 2003 haalde Urban Trad namelijk een tweede plaats met Sanomi, een lied in een verzonnen taaltje. Naast deze knappe vierde plaats voor Loïc, gaat het de Waalse zanger ook voor de wind qua verkoop. In verschillende landen staat het nummer Rhythm Inside al in de hitparade. Het is een echt aanstekelijk nummer, vind ik persoonlijk, en leent zich volgens mij ook perfect om geremixt te worden. Zo opperde Stationschef op @Stationschef al voor een Netsky remix. Ik ben echt benieuwd of deze (en/of andere) remix er komt.

En trouwens, wat vonden jullie van Eurosong?

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties