Universele lader
Gadgets & technologie

Eindelijk een universele lader

Het is zover. Het gevloek als je de lader van je smartphone, tablet of zelfs fototoestel kwijt bent is zo goed als verleden tijd. Of toch het gevloek tijdens de zoektocht naar een passende lader. Vanaf 2017 zijn producenten van mobiele telefoons verplicht om hun toestellen compatibel te maken met een universele lader. Eén zelfde soort lader dus voor alle nieuwe smartphones vanaf 2017. Dat heeft het Europees Parlement beslist.

De universele lader zou niet alleen ons leven iets eenvoudiger maken, maar zal ook de elektronische afvalberg verkleinen. Je zal dan hoogst waarschijnlijk geen lader meer bij een nieuw toestel krijgen, maar deze als accessoire moeten bij kopen. Je kan dan zonder moeite je oude lader gebruiken om je nieuwe smartphone op te laden.

De nieuwe Europese wet geldt trouwens niet enkel voor smartphones. Ook tablets, muzieklezers en digitale fototoestellen zouden compatibel worden met de universele lader. Het zal dus gedaan zijn met tientallen verschillende laders in huis. De universele lader zal dan ook extra mogelijkheden bieden op bv. kantoor, waar bureaus kunnen worden uitgerust met een aansluitpunt voor dit type lader.

Een gigantisch voordeel is wel dat vele producenten reeds gebruik maken van de micro-USB-laders voor smartphones en tablets. Al zijn hierin ook nog verschillen. Of alle producenten blij zijn met deze Europese wet is nog maar de vraag. Apple bijvoorbeeld zal voor de Europese markt zijn iPhones en iPads die het de komende jaren gaat uitbrengen alvast moeten aanpassen. En dan de prijzen? Gaan toestellen zonder lader goedkoper worden dan diegene die nu met lader worden verkocht? Ik vrees alvast van niet. Maar zoals altijd is het afwachten tot het effectief zover is.

UPDATE: Vanaf 2023 is het eindelijk zover. Elke nieuwe smartphone krijgt dezelfde lader


Uitgelichte afbeelding: Sun Lingyan op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties