De Online Wereld

De Pleintjes: straatvoetbalcultuur op zijn best

Afgelopen jaar bracht Nummer10.tv een prachtige documentaire uit over het “pleintjesvoetbal” in Antwerpen. Net zoals in vele grootsteden is in Antwerpen ook het straatvoetbal enorm populair bij de jongeren. Antwerpen heeft een vrij sterke straatvoetbalcultuur en Nummer10.tv brengt dit bijzonder knap in beeld. De straatvoetbalcultuur is niet enkel een uitlaatklep voor kinderen en jongeren maar is ook een wereld waar bijzonder talent zijn of haar voetbalskils kan tonen aan de wereld. En dat de Antwerpse straatvoetbalcultuur leeft en veel talent bezit is niet altijd geweten. Maar de namen Radja Nainggolan en Moussa Dembele zullen bij de meeste wel een belletje doen rinkelen. Wat beide Rode Duivels gemeen hebben, buiten hun talent, is dat ze beide zijn opgegroeid middenin de Antwerpse straatvoetbalcultuur.

De jonge bende van Nummer10.tv laat met De Pleintjes zien dat ze zelf ook enorm veel talent hebben. Misschien niet direct de voetbalskils zoals de jongeren op de Antwerpse pleintjes. Maar wel enorm veel talent als het op het maken van knappe reportages komt. Met De Pleintjes geven ze de sfeer van op de pleintjes mooi weer. Naast het prachtige filmwerk, zorgde ze ook voor een aangepaste soundtrack bij deze documentaire. Aangepast aan de sfeer van heel de documentaire, alsook verzorgd door artiesten die enorm veel feeling hebben met de Antwerpse pleintjes nl NoMobs en Tourist Lemc. Ik heb alvast enorm genoten van “De Pleintjes” en kijk al uit naar de volgende projecten van deze jonge televisiemakers.

De Pleintjes

De documentaire ‘De Pleintjes’ vertelt het verhaal van de grote straatvoetbalcultuur in Antwerpen. In vaak verguisde Antwerpse buurten zoals Het Kiel, Borgerhout, Deurne of Stuivenberg speelt het sociale leven van duizenden jongeren zich van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat op straten en pleinen af. In een harde omgeving groeien ze op en leren ze de wereld kennen, maar bovenal dromen ze – net als iedereen – van een grote toekomst. Ze willen in de voetsporen treden van profvoetballers als Moussa Dembele (Tottenham) of Radja Nainggolan (AS Roma). Zij gingen hen voor en baanden zich een weg van het Bisthovenplein in Deurne of de Antwerpse Linkeroever naar een Europese topclub.

De Antwerpse pleintjes huisvesten niet alleen voetbaltalent, maar vormen een uitgebreid sociaal weefsel dat ook de thuishaven van artistiek talent is. Al deze jongeren samen vormen de toekomst van een stad in beweging. De Kielse rapgroep NoMoBS verzorgt samen met kleinkunst- en hiphopartiest Tourist Lemc, opgegroeid op en rond het Stuivenbergplein, de soundtrack in ‘De Pleintjes’.

Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties