Bijenhotel
Allerlei

De grote lenteschoonmaak

Het is weer lente. Vogeltjes fluiten, de dagen worden langer en de temperaturen stijgen. Voor vele mensen is dat het teken om aan de grote lenteschoonmaak te beginnen. Terras en tuin proper maken, de keukenkastjes grondig schoonmaken, ….

Tijd voor zomerkleren

Warmer weer betekent ook andere kledij die wordt uitgehaald. Bij de lenteschoonmaak kan je dus ook eens je kleerkast opruimen. Hierbij haal je alles uit de kast en verdeel je de inhoud over 3 stapels: de kleding die je zal houden, twijfelgevallen en spullen voor de tweedehandssite of kledingcontainer. Daarna maak je de kast zelf proper door de planken en laden af te vegen met een vochtige doek en wat mild schoonmaakmiddel. Voor je de kledij terug legt droog je best ook de planken goed af.

Tip: leg eventueel blokjes Sunlight zeep tussen je kleren, zo blijven ze fris ruiken.

De kachel mag op vakantie

Heerlijk, tijdens de winter, de warmte van een (pellet)kachel. Ook de vlammen geven een bijzondere sfeer in huis. Alleen jammer dat je na een tijdje het raampje door de vlammen enorm vuil wordt. Regelmatig schoonmaken gedurende de winterperiode is handig, maar niet altijd even makkelijk. In de lente, als de dagen warmer worden, maak je dan ook best wat extra tijd vrij om het raampje van de (pellet)kachel extra schoon te maken. Hier is ammoniak een wondermiddel. Zet ‘s avonds een kom met het product in de kachel en laat het ’s nachts zijn werk doen. De dag nadien kan je makkelijk het raampje schoonvegen. Let goed op want goed verluchten is belangrijk wanneer je gaat schoonmaken!

Facturen en documenten

Doorheen het jaar ontvangen we heel wat documenten en facturen. Zo dien je fiscale documenten minstens 7 jaar bij te houden. Gelukkig worden veel van deze documenten tegenwoordig digitaal verstuurd. Maar niet iedereen is daar fan van. Daarom klasseer je best deze documenten per jaar. Je kan dit doen in kaften, maar ook in kartonnen dozen waar je duidelijk het jaartal op schrijft is een goede keuze. Deze dozen kunnen dan makkelijk opgeborgen worden op bv. de zolder.

Tuin & terras

De grote lenteschoonmaak beperkt zich niet alleen tot binnen. Mensen met een tuin en/of terras hebben ook heel wat werk buiten. Een rondje onkruid verwijderen, een eerste maaibeurt van het gras en eventueel nog een snoeibeurt voor de struiken. Daarnaast nog eens een grondige poetsbeurt voor het terras en we kunnen gaan genieten van het goede weer. En dat doe je misschien op een zelf gemaakte tuinbak van pallets. Heb je al een loungeset dan is misschien een bijenhotel in de tuin wel een leuk idee? En zo help je de natuur nog een handje. Zeker als je in de buurt nog een leuk bloementuintje hebt.


Uitgelichte afbeelding: Mika Baumeister op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties