De Cock en de ongehoorde moord
Gesponsord Leesvoer

De Cock en de ongehoorde moord

Het is De Cock met C O C K! Het gekende zinnetje uit de serie Baantjer dat ik tijdens mijn tienerjaren regelmatig bekeek. De serie is gebaseerd op de boeken van A.C. Baantjer met in de hoofdrol rechercheur De Cock. Van de in 2010 overleden auteur verschenen 70 boeken in de reeks. Nadien nam Peter Römer het schrijven van de reeks over. De eerste vijf delen van de hand van Römer schreef hij naar de scenario’s van de TV-serie. Sinds het 76ste deel zijn de verhalen volledig van de hand van Peter Römer. Ondertussen verscheen nummer 93 ‘De Cock en het kind van de rekening‘. Ik las het vorige deel en waande me terug in mijn jeugd.

De Cock en de ongehoorde moord

korte inhoud Wanneer rechercheur De Cock wordt gevraagd mee te werken aan een podcast over een cold case, doet hij dat graag. Dat hij er indertijd niet in slaagde de spraakmakende moord op een jonge vrouw op te lossen, is iets dat nog altijd aan hem knaagt.
Het enthousiasme waarmee de bevlogen podcastmaker Julius de Vree aan de slag gaat, wordt bruut verstoord als hij vermoord wordt aangetroffen op het terrein van de Westergasfabriek. Kwam hij te dicht in de buurt van de moordenaar?
De Cock raakt ervan overtuigd dat het onderzoek naar de dood van Julius ook naar de oplossing van de moord op de jonge vrouw zal leiden. Hij voert een verbeten strijd met de moordenaar, die hem steeds een stap voor lijkt te zijn…

Recensie

De Cock en de ongehoorde moord, is het 92ste deel van de Baantjer-reeks. De gekende Amsterdamse rechercheur De Cock is gevraagd om aan te schuiven bij een podcast waarin een van zijn onopgeloste zaken besproken zal worden. Het gaat om de moord op een jonge prostituee die door een gebrek aan bewijs al snel geseponeerd werd. Podcastmaker Julius de Vree heeft een hernieuwde interesse in deze cold case. Hij probeert alsnog de puzzelstukjes in elkaar te passen. Maar al snel komt een einde aan de zoektocht van de podcast-maker als hij bruut wordt vermoord in zijn eigen studio. De Cock is er echter van overtuigd dat het onderzoek naar de moord op Julius ook naar de oplossing van de moord op de jonge prostituee kan leiden. De Amsterdamse rechercheur heropent de zaak en is deze keer vastbesloten om deze keer de dader wel te vinden.

De Cock en de ongehoorde moord verweeft de huidige trends van de ‘true-crime podcasts’ perfect met het iet was stoffige imago van De Cock. Net zoals in de TV-reeks zijn ook in dit boek de dialogen messcherp. Bovendien leest het boek enorm vlot en als lezer blijf je tot het einde in ongewisse van wie nu de dader is. Met zo’n 142 bladzijde is het een redelijk dun boekje. Desalniettemin slaagt de auteur de spanning mooi op te bouwen.

Ook nu zijn de drie hoofdpersonages Jurre de Cock, Dick Vledder en Appie Keizer weer paraat. Zij krijgen sinds kort aangevuld met Lotty, die na haar stage een plekje heeft verworven binnen het team. Deze frisse, vrouwelijke toevoeging aan de reeks zorgt voor verjonging binnen het team en een nieuwe kijk op de zaken. Toch zorgen de personages voor een vertrouwd beeld dat ik ken uit de TV-serie uit mijn tienerjaren. Voor fans is De Cock en de ongehoorde moord weer thuiskomen. Maar ook voor mensen die nog geen kennis hebben gemaakt met de eigenzinnige rechercheur is dit een aangenaam boek.

Ook nu is de ontknoping weer verrassend te noemen en neemt De Cock na het oplossen van de case, op bekende wijze zijn vrouw en daarmee ook de lezer mee in hoe hij de zaak heeft weten op te lossen. Tijdens het lezen krijg ik al zin om terug wat afleveringen van de TV-serie te bekijken.

Baantjer – De Cock en de ongehoorde moord is te koop bij de betere boekhandel en online bij o.a. Bol.com.

Q: Wat is jullie favoriete politieserie (boek/film)?


DisclaimerDeze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij we een vorm van vergoeding hebben ontvangen. Meer informatie in ons privacybeleid (artikel 8).

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties