Citroën Berlingo
Mobility

Citroën Berlingo: een veelzijdige Fransman

Het is al bijna een jaar geleden dat ik nog eens een auto review kon plaatsen. Toen was het de Volkswagen Polo. Deze keer gaan we de Franse toer op, met name richting Citroën. Mijn eerste wagentje ooit was een Citroën C1. Een gezellig kleine stadswagen met een verrassend leuk rijgedrag. Voor deze review gaan we wat groter met name de Berlingo. Deze ludospace is verkrijgbaar in verschillende modellen. Gaande van een gezinswagen tot een handige lichte vracht.

Citroën Berlingo

Het model dat ik kon testen was nog de 1.5 HDI. Dit model van 2021 is nog bij de dealer te vinden als stockwagen. Want ook deze Franse constructeur schakelt stilaan over naar elektrische voertuigen. Zo is de Berlingo vanaf nu enkel nog maar verkrijgbaar in een elektrische variant.

De ‘oude’ Diesel versie kwam in maat “M” als gezinswagen. Hierbij heb je vijf volwaardige plaatsen. Zo krijg je achteraan drie zitplaatsen met dezelfde afmetingen. Handig met drie kindjes bijvoorbeeld, want alle stoelen achteraan hebben een Isofix-aansluiting. De beenruimte tussen de voor- en achterzetels is ook degelijk. Zelfs met mijn stoel zo goed als volledig naar achter geschoven. Optioneel is er zelfs mogelijkheid tot 7 personen te vervoeren.

Afmetingen

De nieuwe Berlingo komt in twee modellen tot bij de klant. Zo heb je de “M” met een lengte van 4,4 meter en de “XL” met een lengte van 4,75m. Beide wagens hebben een hoogte van 1,84m en zijn 1,84m breed. De “M”-versie heeft een laadruimte van zo’n 597 liter, en de “XL” ruim 850L. Met ingeklapte achterzetels neemt het koffervolume toe tot 983 liter in de M-maat en tot 1.538 liter in de XL-maat. In de XL-versie kan je zelfs een laadlengte hebben van ruim 3 meter dankzij de neerklapbare passagierszetel.

Handigheden

De nieuwe Berlingo heeft heel wat handigheden in petto. Naar gelang welke uitrusting je kiest zijn er tot wel 18 rijhulpmiddelen beschikbaar. Ook de twee schuifdeuren achteraan zijn een fijne toevoeging. Bovendien beschikt deze wagen niet alleen over een ruim koffer. Er zijn ook heel wat opbergvakjes te vinden. Wat nog zo’n 186 liter extra opbergmogelijkheid biedt.

Deze ludospace is voorzien van een 8 inch groot aanraakscherm. Hiermee bedien je niet alleen de (DAB)radio, maar heb je ook toegang tot je smartphone en navigatie.

Oordeel

Ondanks de korte periode dat ik de laatste Diesel-versie kon testen viel met het goede rijgedrag wel op. Ondanks de hevige wind bleef hij een stabiele wegligging hebben. De manuele versnellingsbak schakelde vlot en ook het optrekken verloopt opvallend vlot ondanks de hoogte van de ludospace.

Het grote aanraakscherm laat zich makkelijk bedienen en stuurt een goede geluidsinstallatie aan. Het volume moet niet extreem hoog gedraaid worden om toch een mooie klank voort te brengen. Dat was toch wel wat anders bij mijn C1’tje toen ik een jaar of 20 was.

Toch heeft deze Berlingo ook min-puntjes. Het grote koffervolume is voornamelijk in de hoogte en minder in de diepte. Hierdoor is het dus soms wat zoeken in het begin om je bagage op een handige manier te vervoeren. Wat mij toch wat ergerde was het mindere zicht naar achter toe via de binnenspiegel. Al is dit natuurlijk een persoonlijk gevoel omdat ik de grote binnenspiegel in mijn huidige Hyundai gewoon ben en deze veel gebruik.

Al bij al is deze Citroën Berlingo een zeer fijne wagen om met rond te rijden. Zeker ook gezien het ruime opbergruimte. Dankzij de drie volwaardige achterzetels met Isofix-bevestiging is het ook een ideale gezinswagen. Al ben ik wel benieuwd naar het rijgedrag van de elektrische versie. Want met een autonomie van zo’n 280 km (WLPT) lijkt me dat toch wel wat minder voor een gezinswagen. Zeker bij de gebrekkige (snel)laad-infrastructuur in België.


Uitgelichte afbeelding: © Citroën

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties