Gisterenavond kwamen enkele vrienden eten bij ons. Als dessert was er taart voorzien, maar ook een potje chocomousse afgewerkt met advocaat en slagroom. Een overheerlijk dessert om de maaltijd mee af te sluiten. Was het een kitchen nightmare of niet?
Moeilijkheid: makkelijk
Bereidingstijd: +/- 20 minuten
Beoordeling: 5/5
Benodigdheden (voor 4 personen):
- 100 gram pure chocolade
- 30 gram boter
- 50 ml room
- 2 eierdooiers
- 4 eiwitten
- 20 gram suiker
- bus slagroom
- Filliers advocaat (de pot wegens niet te lopend)
Bereiding:
- Smelt de boter met de chocolade op een laag vuurtje. Chocolade moet traag smelten anders gaat hij aanbakken. De boter moet ook traag smelten. Als hij te heet wordt, verliest hij smaak. De gesmolten boter moet zijn structuur behouden. Bij het afkoelen zorgt de boter immers voor de stijfheid van de mousse.
- Giet de room bij de gesmolten chocolade.
- Roer de eierdooiers voorzichtig door de gesmolten chocolade.
- Klop het eiwit op met de suiker. Bij het opkloppen van de eiwitten is het uiterst belangrijk dat het recipiënt en de kloppertjes van de mixer proper zijn. Eiwit zal nooit stijf worden als er vet in de buurt is. Zorg er bij het scheiden van eiwit en eigeel ook voor dat er geen eigeel in het eiwit komt.
- Meng het opgeklopte eiwit door het chocolademengsel. Zorg dat ze allebei op kamertemperatuur zijn. Als de chocolade te warm is, gaat het eiwit direct vloeibaar worden. Als het te koud is, gaat de chocolade direct klonteren.
- Als alles gemengd is, stop je direct met roeren. Anders riskeer je dat alles opnieuw lopend wordt.
- Giet de massa onmiddellijk in potjes en zet ze minstens 2 uur in de ijskast.
- Serveer de chocomousse met enkele lepels advocaat en een toefje slagroom.
Bron: SOS Piet (boek 1 & 4)