Capsule Wardrobe
Gedachtenkronkels

Capsule wardrobe: hot or not?

Eén van de hot items de laatste maanden is toch wel de ‘Capsule Wardrobe’. Je kan geen modeboekje open slaan of er staat een artikel over in. Ook verschillende (mama)blogs springen op deze trend en tonen hun ‘Capsule Wardrobe’. Maar was is dat nu juist? En heb je dat echt nodig of is het weer een trend die overwaait?

Wat is een ‘Capsule Wardrobe’?

Maar wat is deze nieuwste trend op modegebied nu eigenlijk? De ‘Capsule Wardrobe’ draait om een minimalistische en efficiënte garderobe, die gedurende één seizoen meegaat. Het komt er dus op nee dat je voor elk seizoen je garderobe samenstelt met 37 items. Wat hieronder valt? Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen. Wat niet meetelt? Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama’s. Gelukkig valt dit laatste er niet onder, anders zou het wel een heel grote uitdaging worden.

Voordelen?

Het idee van de ‘Capsule Wardrobe’ is ontstaan vanuit een milieubewust perspectief. Vele grote ketens die snel en relatief goedkope kleding produceren, zijn niet per se goed voor het milieu. Door duurzamere kleding van goede kwaliteit te kopen, blijven de items waarschijnlijk langer in je garderobe. Hierdoor draag je de items dan ook bewuster.

Het tweede voordeel van het beperken van het aantal items in je garderobe is dat je ontdekt wat je personal style is. Door meer te kiezen voor een eigen stijl koop je niet zomaar iets dat in eerste instantie leuk lijkt ‘om eens te proberen’. Door outfits te dragen die je écht leuk vindt, ga je bovendien zelfzekerder voelen. En dit straal je dan weer uit naar je omgeving.

Een derde voordeel van minder maar bewuster kopen is dat je waarschijnlijk ook wat geld bespaart. Je denkt twee keer na voor je een item aan je garderobe toevoegt. En minder items, maar van betere kwaliteit, zorgt dan weer voor extra budget. Budget dat je kan gebruiken om bijvoorbeeld eens op citytrip te gaan.

Iets voor mij?

Is die ‘Capsule Wardrobe’ nu iets voor mij? Ik denk het wel. Eerlijk gezegd heb ik momenteel al een garderobe die hier in de buurt van komt. Mijn garderobe bestaat uit items die ik heel het jaar kan dragen, aangevuld met enkele bermuda’s voor de zomer. De beoogde 37 stuks is misschien wat overdreven weinig, maar onder de 100 zal ik zeker en vast zitten.

Een ideale winkel om je ‘Capsule Wardrobe’ te bevoorraden is Esprit. Deze 50 jaar jonge Amerikaanse keten heeft heel wat basics in zijn assortiment. Ideaal als basis om je garderobe rond op te bouwen. Zo is één van hun zwarte truien al jaren een favoriet om te dragen. Ideaal te combineren met een hemd, polo of zelfs een t-shirt. Bovendien past hij perfect op een jeans en zelfs op een iets gekledere broek.

Wat ook fijn is aan Esprit is dat naast hun webshop, de winkels ook te vinden zijn in heel wat steden in België. Want naast hun eigen winkels hebben ze ook heel wat onafhankelijke franchisewinkels en is het merk ook te vinden in ketens zoals Inno. Zo kan je heel makkelijk je favoriete items scoren in een winkel vlakbij en moet je niet perse naar een shoppingcenter.

Q: Hebben jullie een ‘Capsule Wardrobe’ of proppen jullie de kleerkast goed vol? 


Uitgelichte afbeelding: Clark Street Mercantile op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties