Muziek

“Can you feel it?” de geschiedenis van de House-muziek

Drie donderdagenavonden kan je op Canvas “Can you feel it – how dance music conquered the world” bekijken. Een docuserie van de BBC over het ontstaan van één van de populairste muziekgenres ter wereld.

Acid tot hardstyle

Ik groeide op in de jaren ’80 en ’90. De echte start van de dance-scène in België. Een jeugd die gekenmerkt werd door genres zoals acid, eurodance, techno en hardcore. Mede dankzij zenders zoals Channel X (aan de rand van de band) in Antwerpen, C-dance en Topradio luisterde ik tijdens mijn tienerjaren hoofdzakelijk naar ‘dance-music’.

Ook het uitgaan kende in de jaren ’90 een evolutie. Naast de plaatselijke fuiven en discotheken (denk dan aan Dixies in Brasschaat en Cartiers in Schilde) bezochten we ook de gekende megadiscotheken zoals Zillion, Cherry Moon, Highstreet, … Een ongekende luxe dus als tiener die van dat genre hield.

“Can you feel it?”

Na de populaire docuserie “The Sound of Belgium” die al paar keer werd uitgezonden op Canvas. Scoren ze nu met “Can you feel it – how dance music conquered the world” Een prachtige driedelige reeks van BBC waarin ze de evolutie volgen van de 4/4 maat. Dit van het discogenre tot techno over acid house en naar het huidige EDM.

In de reeks krijg je een mooi beeld van de evolutie van het bekende genre (en zijn subgenres). Dit alles met uitleg van de pioneers uit de dance-scène zoals Marshall Jefferson, Steve Hurley en Jesse Saunders. Maar ook de uitvinder van de “beat” Earl Young werd niet vergeten. Een grote brok muziekgeschiedenis dus op je TV.

De reeks was in juni ’19 te bekijken op Canvas.


Uitgelichte afbeelding:  Guillaume TECHER op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties