Borgerokko Maffia
Leesvoer

Borgerokko maffia: Cokecity aan de Schelde

De laatste tijd is het niet meer uit de media weg te branden. De ‘aanslagen’ van de drugsmaffia in Antwerpen en de ruime rand. Er is een ware drugsoorlog aan de gang in de stad aan de Schelde. En dit ondanks de zogenaamde ‘War on Drugs’ van burgemeester De Wever. Bovendien toont onderzoek aan dat in het rioolwater van Antwerpen, de meeste resten van cocaïne zijn terug te vinden. En dit in vergelijking met andere steden in Europa. Niet voor niets wordt de Koekenstad ook wel eens smalend de coke-hoofdstad van de Benelux (en misschien wel Europa) genoemd. Raf Sauviller, onderzoeksjournalist, schreef een boek over de drugsoorlog in Antwerpen en dan meer bepaald over Borgerhout, waar de ‘hoofdzetels’ van deze drugsmaffia zich situeert.

Borgerokko maffia

korte inhoud In Nederland kent iedereen de Mocromaffia, een criminele zooi van Noord-Afrikaanse komaf die er al jaren de misdaadkronieken vult met extreem en ongecontroleerd geweld. Dit rauw straattuig stootte in de georganiseerde misdaag op door mee de hand te leggen op de internationale drugshandel, die achter de façades van de Nederlandse coffeeshops en het Nederlandse gedoogbeleid woekert.

Maar zoals het druppelt in Brussel als het regent in Parijs, zo haken ook Amsterdam en Antwerpen in elkaar. De Vlaamse stad aan de Schelde is belangrijk voor de ruige Mocromaffia in Nederland. Ze gebruikt de Haven van Antwerpen immers om haar partijen drugs uit Zuid-Amerika en Afrika binnen te trekken. En voor die Belgische activiteiten heeft ze in Borgerhout zelfs een heus filiaal opgericht, bemand door de lokale Marokkaanse families: vaders en zonen, ooms en neven, zelfs moeders en dochters. Zij begonnen allemaal als ‘uithalers’ die in dienst van de Nederlandse drugsbazen de ladingen drugs uit de containers pikken, meestal voor een habbekrats. Maar ondertussen rijden de drugscriminelen in Borgerhout steeds vaker voor zichzelf en is het vroegere Borgerokko steeds vaker, een internationaal gangsterhol, een draaischijf van waaruit drugs over Europa worden verspreid en misdaadgeld naar Marokkaanse steden als Tanger en Nador stroomt.

Top op flop?

Raf Sauviller is onderzoeksjournalist en onderzocht hoe het drugsmilieu zich meester heeft gemaakt over de Antwerpse wijk Borgerhout. Naast eigen onderzoek haalt hij zijn informatie uit andere onderzoeken en van de lokale politie. Het boek brengt misschien niet direct extra informatie naar buiten. Het zorgt wel voor een duidelijke kijk op de problematiek. Het boek leest bovendien zeer vlot. Het geeft de gewone burger een betere kijk op de oorlog die drugsbendes de laatste jaren voeren in Antwerpen. Persoonlijk vond ik het zeker een aangenaam boek om te lezen. Met mijn achtergrond in de bewakingssector herkende ik ook duidelijk enkele methodes die deze bendes gebruiken. Het is zeker de moeite om te lezen, maar verwacht geen schokkende bekentenissen of onthullingen. “Borgerokko maffia” is geen boek dat de Antwerpse drugsmaffia gaat verontrusten. Eerder is het een boek dat, volgens mij, de burger kan waarschuwen voor de gevaren van deze ‘oorlog’.

Borgerokko maffia is te koop bij de betere boekhandel en online bij o.a. Bol.com.


Disclaimer: Het product werd volledig zelf aangeschaft. De inhoudelijke verwerking is de volledige verantwoordelijkheid van HerrieBE.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties