Boost your positivity
Projecten

#boostyourpositivity: work just a little bit

Werk, voor de meesten onder ons een noodzakelijk kwaad om brood op de plank te brengen thuis. Van een “9 to 5 job” tot werken in shiften, van interimwerk tot werken met een vast contract. Er zijn vele soorten werk die wij met zijn allen doen om te kunnen ‘leven’. Naast het werk waarvoor we betaald worden is er ook nog het huishouden en voeren heel wat mensen nog vrijwilligerswerk uit. Ons leven staat dan ook grotendeels in het teken van “werken“. Het is dan ook een grote en moeilijke oefening om de goede combinatie te vinden tussen het “werken” en “qualitytime”. Ook hier ten huize Herrie worstelen we regelmatig met deze oefening. Toch proberen we hier zo goed als mogelijk tijd te maken voor de oooh zo belangrijke “qualitytime”.

Shiften vs vaste uren

Ten huize Herrie zijn we met drie. De vriendin en ik gaan beide werken en onze lieftallige dochter gaat met plezier naar de kleuterschool. Ikzelf werk zo’n 13 à 14 dagen per maand in shiften van 12u (incl weekends) en Stephanie heeft een ‘normale’ 9 to 5 job. Doordat ikzelf in shiften werk is het elke maand puzzelen om te zien welke dagen onze dochter naar de buitenschoolse opvang moet en welke dagen niet. Die shiften zijn hiervoor soms wel een nadeel, al heeft het ook wat voordelen. Zo kan ik Y regelmatig van school halen en hebben we minder opvang nodig tijdens de schoolvakanties.

Ook de ‘normale’ 9 tot 5 job Stephanie heeft zijn voordelen in heel het werk-school verhaal. Zo is het brengen van Y naar school een taak voor de mama. Dit is makkelijk te combineren daar de school op de woon-werk route ligt. Waardoor we als ouders dus elk onze taak hebben bij het schoolgebeuren van de jongste in huis. Dankzij de flexibiliteit van de vriendin haar werk, kunnen vrije dagen op school soms makkelijker worden opgevangen, dan met mijn shiftwerk. We mogen hier toch wel dankbaar zijn dat er bij sommige werkgevers toch nog rekening kan gehouden worden met een gezinsleven.

Qualitytime

Naast werken is het, zeker als gezin, heel belangrijk om de nodige qualitytime te voorzien. Dit zowel met je kind(eren) als met je partner. Wij proberen dan ook regelmatig eens tijd te maken om een uitstapje te maken met de dochter. Ook thuis zijn we heel regelmatig bezig met haar. Spelletjes spelen, spelen met de auto’s en poppen, knutselen, … Zeker nu ze nog geen huiswerk heeft is het samen spelen na schooltijd nog haalbaar. Zeker op dagen dat ik thuis ben. Maar ook huishoudelijke taakjes waarmee ze al kan helpen worden soms na schooltijd gedaan. Ik denk dan maar aan (speelgoed) opruimen, afwasmachine uitladen en kleine taakjes in de tuin. Natuurlijk altijd op een speelse manier.

De qualitytime met de partner is soms wat moeilijker in te plannen. Wil je iets buitenshuis doen zonder de kind(eren) heb je toch steeds een babysit nodig. Echter kan je ook wat tijd voor elkaar maken ‘s avonds thuis. Dat hoeft daarom niet altijd speciaal te zijn. Als de dochter slaapt kan je het best gezellig maken met een glaasje en een goede serie/film op tv ipv nog snel eerst wat huishoudelijke taken te doen. Maar ook een een goed gesprek kan een vorm van qualitytime zijn. Je partner eens gewoon zijn/haar hart laten luchten over het werk of andere problemen. Dergelijke kleine dingen betekenen soms meer qua Q-time dan een fancy dinertje of een bioscoopbezoekje.

Het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om de juiste balans te vinden tussen Q-time en al het werken. Zoals al gezegd is het bij ons zeker niet altijd rozengeur en maneschijn hier rond. Maar het is wel belangrijk om regelmatig de knop “werk” eens even uit te zetten en tijd te nemen voor het gezin. En die qualitytime hoeft niet altijd lang te duren. Je partner en je kind(eren) zijn soms nog gelukkiger met regelmatig enkele minuutjes q-time dan maar af en toe enkele uurtjes.


Dit is de tweede van vier blogposts in de #boostyourpositivity challenge. Wil je meer te weten komen over #boostyourpositivity dan kan dit HIER!

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties