Blogsoftware
Bloggerscafé

Bloggen? Maar met welke software!

Je wilt beginnen bloggen, je verhalen en foto’s delen met het wereldwijde web. Maar welke software heb je daar nu juist voor nodig? Een moeilijke vraag die eigenlijk niet echt een juist antwoord biedt. Je kan namelijk op heel wat manieren bloggen. Eén van de meest gebruikte en bekendste platformen ter wereld om te bloggen is WordPress. Zowel de gratis aangeboden versie of deze waarvoor je zelf webspace voor moet voorzien. Maar er zijn nog andere aanbieders die degelijke software ter beschikking stellen. Een kort overzichtje:

Blogger

Blogger is één van de oudere aanbieders van een platform om te bloggen. Blogger is onderdeel van Google, waardoor je dus een Google-account nodig hebt om te kunnen starten. Eens je dit hebt kan je binnen enkele minuten beginnen met bloggen. Qua styling heb je niet veel keus. Blogger komt met een standaard template en heeft geen externe plug-ins. Je hebt ook geen technische kennis nodig om je blog op te zetten. Voordeel hiervan is dat je je volledig kan concentreren op het bloggen. Bovendien is het gebruik van Blogger volledig gratis. Ideaal dus voor hobbybloggers en persoonlijke blogs.

Tumblr

Een bekend platform voor microblogs is Tumblr. Het platform is volledig gericht en geoptimaliseerd om snel korte teksten, GIF’s, foto’s, quotes, … te posten. Daarnaast is Tumblr ook een grote community waarbij je makkelijk elkaars werk van commentaar kan voorzien en/of delen. Het gebruik van Tumblr is volledig gratis en kan ook via apps voor iPhone of Android. Anders dan bij Blogger, heb je hier wel keuze uit verschillende thema’s om je blog te stylen. Naast de gratis thema’s worden er ook heel wat betalende aangeboden. Voor elk wat wils dus. Tumblr is ideaal voor hobbybloggers die snel korte teksten willen delen in een gebruiksvriendelijke omgeving.

Wix

Wix is een relatief nieuwe speler op de markt. Het is een online service die het mogelijk maakt om op een makkelijke manier je eigen website op te zetten. Met een handige drag & drop werkwijze en keuze uit honderden templates zijn de mogelijkheden enorm. Ook om te bloggen biedt Wix een aantal mogelijkheden, al zijn deze heel beperkt. Standaard is Wix gratis, maar wil je extra toepassingen op je website, zal je moeten betalen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een abonnement te nemen op een premiumpakket waarbij je je standaardpakket uitbreidt met bv een eigen domeinnaam, meer webspace en bandbreedte, … Een standaard Wix website is ideaal voor mensen die snel een vrij degelijke website in elkaar willen steken. Wel dien je in de gratis versie rekening te houden met reclame op je site. Als je echt wil bloggen raden we je Wix niet echt aan.

WordPress (online)

WordPress bestaat uit twee verschillende versies. Zo is er de online versie en de zelfgehoste versie. In eerste instantie en voor mensen die minder technische kennis hebben is de online versie van WordPress ideaal. Na het aanmaken van een gratis account, kan je in enkele minuten beginnen met het aanmaken van je blog. Er zijn tal van gratis thema’s en plug-ins beschikbaar. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om premium templates aan te schaffen. Nadeel van de online versie is dat je geen externe thema’s of plug-ins kan installeren. Toch is de online versie van WordPress meer dan voldoende voor de gemiddelde hobbyblogger. Wil je toch extra mogelijkheden kan je opteren voor een premiumpakket of overgaan naar een zelfgehoste versie.

WordPress (zelfgehost)

Naast de online versie, biedt WordPress ook de software aan om zelf te hosten. Bovendien hebben veel hostingfirma’s WP aan via bijvoorbeeld Installatron. Deze versie van WordPress is volledig gratis, echter zal je wel zelf moeten zorgen voor webspace. De prijzen hierin schillen van firma tot firma en wat je zelf wenst. Ook een eigen domeinnaam zal je zelf moeten aanschaffen. Reken in totaal toch op enkele tientallen euro’s per jaar.

Voordeel van de zelfgehoste versie van WordPress is dat je, mits enige technische kennis, je blog naar je eigen behoefte kan stylen. Dit aan de hand van de standaard templates. Maar ook dankzij de duizenden gratis en betalende templates die je op het internet kan vinden. Daarnaast kan je, in tegenstelling tot de online versie, hier wel externe plug-ins installeren. En net zoals bij de templates, zijn de keuzes enorm bij zowel de gratis, als de betalende plug-ins. De zelfgehoste versie van WordPress is dan ook meer geschikt voor de iets gevorderde blogger.

Andere mogelijkheden

Naast de mogelijkheden die we hier besproken hebben, zijn er nog andere pakketten waarmee je kan bloggen. Veelal vergen deze pakketten iets meer technische kennis door de vele mogelijkheden die de software aanbiedt. Zo kan je ook je blog bouwen met Drupal of Joomla. Zeer stabiele en degelijke software, maar deze wordt in de eerste plaats meer gebruikt voor complexere websites, dan om te bloggen.

Ook MediumSquareSpace en Ghost zijn in mindere mate bekend als bloggersoftware. Daarnaast bieden sommige telecomoperatoren ook nog een soort blog aan, aan hun klanten. Veelal is deze vrij summier qua styling en mogelijkheden.


Uitgelichte afbeelding: Clément H op Unsplash
Dit artikel schreef ik voor Bloggerscafé.eu

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties