Blogbits
De Online Wereld Website

#Blogbits: een leerrijke avond

Op 13 februari (in Gent), 18 februari en 19 februari (in Antwerpen) organiseerde Herman van Dailybits zijn eerste #blogbits. Een 3u durende presentatie over de “do’s & don’ts” bij SEO, de technische kant van het bloggen, hoe je geld kan verdienen met bloggen en nog veel meer. Als leuke uitsmijter van de avond kregen we nog de uitleg achter de Tomorrowland mediastorm.

Waarom naar #blogbits?

Ik kende Herman uit mijn studententijd in Mechelen waar we beide Informatiemanagement en Support studeerde aan de toenmalige KHM (nu Thomas More Mechelen). Enkele jaren terug ben ik per toeval op zijn nieuwe website terecht gekomen. Via deze weg hem wat blijven volgen, vooral dankzij de handige tips die hij neerschreef. Toen hij zijn technische workshop #blogbits aankondigde was ik direct enthousiast. Zo kon ik zien met wat Herman bezig was en tegelijkertijd kon ik nog enkele dingen bijleren voor mijn eigen blogs.

WordPress & Plugins

Om een website/blog online te krijgen zijn er verschillende mogelijkheden. Joomla, Drupal, Typepad, … om er maar enkele te noemen. Ikzelf gebruik al geruime tijd WordPress. Eerst de gehoste versie bij WordPress zelf, en nu toch al enkele jaren de zelf gehoste versie. Voor deze laatste versie zijn er verschillende thema’s en plugins beschikbaar, al dan niet betalend. Alle plugins bespreken die voorbij zijn gekomen tijdens de workshop is wat overdreven. Ik beperk me daarom tot de musthaves.

 • Yoast SEO plugin: Een aanrader als je makkelijk wil gevonden worden in de verschillende zoekmachines zoals o.a. Google.
 • BackWPup: Er kan altijd iets mislopen met je website. Een hackpoging, een foutje van jezelf of een probleem bij je host. Met BackWPup kan je makkelijk op regelmatige tijdstippen een back-up van je wordpress site maken. Je kan de back-ups niet enkel downloaden maar ook bv laten uploaden naar je Dropbox account.
 • Akismet: Automatisch meegeleverd met WordPress maar echt een aanrader om te activeren om spam uit je reacties te houden.
 • Pretty Link Lite: Een handige tip van Herman om bv affiliate links een mooie URL te geven om o.a. mensen niet af te schrikken om op een bepaalde link te klikken.

Tools

Buiten de plugins in je WordPress website zijn er ook nog (online) tools die je bv helpen om je website beter te maken, je website analyseren, … Welke tools je gaat gebruiken hangt o.a. af van de grote van je website en wat je wil bereiken met je site. Onderstaande tools zijn voor elke webmaster een must.

 • Google Webmaster Tools: Tools om je website aan te melden bij Google en eventuele fouten op te sporen.
 • Google Analytics: Bekijk en analyseer je bezoek op je website.
 • Pingdom: Bekijk en analyseer je performance van je website. Hoe snel laden de verschillende onderdelen van je website. Hoe vlot is je website bereikbaar. Dankzij deze tool kom je het te weten.
 • Linktally: Handige tool om te zien hoe veel keer een bepaald bericht of een bepaalde pagina werd gedeeld op het internet.

Tips

Op #blogbits werden ook nog enkele tips meegegeven zodat je o.a. zoekmachines toelaat en niet afschrikt. Ook je bezoekers zijn zeer belangrijk. Dus daarvoor had Herman ook enkele tips waarvan we ik er hier enkele belangrijke aanhaal.

 • Robots.txt: Verwijder de “robot.txt” op je website. Wil je dit toch gebruiken zorg dan voor de juiste codes.
 • Maak je site responsive: Zeker in tijden dat er meer en meer gesurft wordt met smartphones en tablets is een responsive website aan te raden. Vele (premium) WordPress thema’s zijn tegenwoordig al responsive ready. Met bv Responsinator kan je testen of responsive is.
 • Permalinks: Zorg ervoor dat je website makkelijk te vinden is door de zoekrobots, maar ook dat je bezoekers een makkelijke link te zien krijgen. Een bericht op de site met als url bv herrie.be/?p=1538 is minder interessant dan datzelfde bericht met als url herrie.be/blogbits-een-leerrijke-avond. Dit kan je makkelijk aanpassen bij “Instellingen –> permalinks”

Buiten de WordPress en Google tips gaf Herman ook nog enkele handige tools voor Facebook en twitter.

Ervaring

#Blogbits was een zeer leerrijke workshop die op geen enkel moment verveelde. Iedereen bleef geboeid volgen en er was ook voldoende ruimte om vragen te stellen of eigen ervaringen te delen. Ook de prijs (25€ incl drank) was perfect voor deze workshop in de prachtige locatie van Burooz. Minpuntjes waren er niet echt tenzij de stoelen of een korte pauze om even een sanitaire stop te maken. Maar die puntjes zijn verwaarloosbaar tegenover de boeiende uiteenzetting van Herman. Handig was ook dat je na de workshop de presentatie met de nodige links netjes in je mailbox kreeg. Zeker voor herhaling vatbaar, als het aan mij lag. Wil je Herman ook eens horen kan dit o.a. op Blogging Business in Antwerpen

https://twitter.com/HerrieJ/status/436257176454438912
https://twitter.com/Ilse_Lathouwers/status/433724334759096320
https://twitter.com/Lorenz_rtm/status/436250159945895936
https://twitter.com/geertaki/status/436015692962217984


Uitgelichte afbeelding: Miguel Á. Padriñán op Pexels

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties