voetbal
Gedachtenkronkels

De Belgische voetbalsoap

Wat is er aan de hand met het Belgische voetbal? Scheidsrechters die het verschil in truitjes niet meer zien. Traditieclubs die verdwenen zijn en andere die dreigen te verdwijnen. Stamnummers die worden verkocht alsof het groenten en fruit zijn op de wekelijkse markt. Ploegen die van de ene kant van het land naar de anderekant verhuizen. Kortom het Belgische voetbal is ziek. “Lang leve” de Belgische voetbalsoap.

“Verkeerde” truitjes

De soap met de truitjes bereikte dit weekend weer een zoveelste hoogtepunt. De scheidsrechter voor de wedstrijd Sporting Charleroi – Standard vond dat de rood-witte truitjes van de bezoekers te hard trok op de wit-zwart gestreepte truitjes van de thuisploeg. Nochtans had de Belgische voetbalbond zijn fiat gegeven voor het gebruik van de truitjes. Standard moest zijn truitjes dan ook bij kleuren met tape en later met verf. Ook eerder dit jaar waren er al incidenten met truitjes waarvan de scheidsrechter het verschil zogezegd niet kon zien. Misschien moet de KBVB volgend jaar zelf beslissen in welke truitjes de ploegen spelen, zodat dergelijke voetbalsoap zich niet meer kunnen voordoen.

Traditieclubs

CS Visé, FC Luik, Racing Mechelen, Union, SK Beveren, Royal Antwerp FC, Eendracht Aalst, … allemaal traditieclubs die verdwenen zijn, vechten om te overleven of verdwenen zijn naar de lagere klasse van het Belgische voetbal. Deels dankzij de onkunde van de Belgische voetbal (Eerste klasse is het belangrijkste, de lagere klasse zijn een noodzakelijk kwaad), maar grotendeels door de onkunde van de bestuursmensen. Deze mensen die zich te veel vastklampten aan het verleden. Leidinggevers van clubs die zich te weinig aantrokken van de wensen en noden van de supporters of die het eigenbelang voorop stelden ipv dit van de club. Hoog tijd dat hier iets aan gedaan wordt. Meer inspraak voor supporters binnen de clubs (zoals in Duitsland bv), meer aandacht voor de lagere reeksen vanuit de KBVB maar ook vanuit de media en vooral bestuursmensen die zich bezig houden met de belangen van de club ipv hun eigen belang en dat van de vrienden.

Stamnummers

Zowel vorig seizoen als dit seizoen is er een nieuwe soap begonnen in het Belgische voetbal. De handel van stamnummers. In de hoofdrol van deze (slechte) soap, veelal bestuurslui die zich helemaal niets aantrekken van de supporters. Denk maar aan de soap van Zulte-Waregem – KV Oostende – Germinal Beerschot afgelopen seizoen. Dankzij enkele mensen die wel inzaten met de eerste twee clubs belande deze aflevering gelukkig in de koelkast. Maar dat was niet de enigste aflevering. Clubs Boussou-Dour en FC Sérésien wisselde wel doodleuk van stamnummer. Maar dat was nog niet alles. Ook clubnaam en speelstad moesten er aan geloven. Zodoende speelt FC Sérésien nu in tweede klasse in Luik onder de naam Seraing United met het stamnummer van Boussou-Dour. Dat zelf weer ergens terug te vinden is in de provinciale reeksen.

Ook dit jaar duiken weer stamnummerdeals op in de soap van het Belgische voetbal. Hoofdrolspelers zijn deze keer o.a. Mouscron-Peruwelz en Beerschot-Wilrijk. Beide fusieclubs hebben met hun oorspronkelijke clubs als heel wat krachttoeren uitgehaald om nog te kunnen voetballen en ook nu proberen beide clubs hun voordeel te halen met een stamnummerdeal. En door de lakse houding van de Belgische voetbalbond is dit een ware voetbalsoap geworden.

Supporters

De supporters in het Belgische voetbal zijn niet meer of niet minder een melkkoe van de bestuursmensen van de clubs. Hoge inkomprijzen, aftandse stadions en velerlei maatregelen om de sfeer in de stadions te beperken. En ondertussen maar klagen dat er geen volk naar de wedstrijden komt en dat clubs Europees het moeilijk hebben om mee te kunnen. De oplossing is nochtans simpel. Geef supporters inspraak zoals in Duitsland. Investeer in betere stadions en beperk zeker de sfeer niet door allerlei pestmaatregelen te nemen. Bij dit laatste mag ook de overheid eens in eigen boezem kijken.

Maar ook de media kan een duit in het zakje doen om het Belgische voetbal aan belang te laten winnen. Besteed meer aandacht aan de lagere klasse door bv elke week de uitslagen van de nationale reeksen op tv uit te zenden en laat elke week een samenvatting zien van een wedstrijd uit derde of vierde klasse. Wat met tweede klasse? Geef die wekelijks een rubriek in bv Stadion waar alle samenvattingen in komen.

TV-gelden

Door de extra media-aandacht zal ook de Profliga, samen met de KBVB de TV-gelden beter moeten verdelen. Door een deel hiervan ook aan de lagere klasse te geven, kunnen zij ook verder investeren in hun club, waardoor het niveau in het algemeen zal stijgen. Een klein voorbeeld over hoe men, daar in de Brusselse Ivoren-voetbaltoren, met de TV-gelden kan werken is toch op zijn plaats.

De KBVB ontvangt 100% van de TV-gelden. 99% hiervan dient te gaan naar de clubs zelf. 1% mag de voetbalbond gebruiken om haar werking te financieren. Van die 99% gaat het grootste deel uiteraard naar de eerste klasse of te wel 60%. De overige 39% dient verdeeld te worden onder de lagere reeksen. 20% voor tweede klasse en de overschot voor derde en vierde klasse. Elke club krijgt eenzelfde bedrag van de pot van TV-gelden. Deze bedragen verschillen natuurlijk van reeks tot reeks. De kampioenen en promovendi krijgen een bonus net als de bekerwinnaar.

Allemaal mooi dat TV-geld als extraatje op de bankrekening van de clubs. Ze kunnen zo iets duurdere spelers aanschaffen bv. Maar ook daar moet je u tegen wapenen. De TV-gelden die de clubs ontvangen mogen niet zomaar voor eender welk doel aangewend worden. Zo zou 60% moeten geïnvesteerd worden in de jeugdwerking van de club, 20% in het onderhoud van het stadion en de buurt er rond en de overige 20% mag vrij gebruikt worden. In mijn ogen ga je zo het Belgische voetbal weer stap voor stap laten groeien. Of zie ik dat zo verkeerd en blijft heel het Belgische voetbal een ware voetbalsoap die beter is dan Familie en Thuis tesamen?

Q: Wat vinden jullie van de voetbalsoap die onze Belgische voetbalcompetitie toch wel geworden is?


Uitgelichte afbeelding: Nick Nice op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties