me time
Allerlei Games

Het belang van me time

De sleutel tot ontspanning is jezelf afsluiten van de wereld. Even vergeten dat je werk hebt te doen, verplichtingen na moet komen, beloftes hebt uit te voeren of de vaat nog op moet ruimen. De beste manier om dat te doen is jezelf te dwingen om “me time” te nemen: tijd voor jezelf.

Niemand houdt van het woord “moeten”. Zodra iets moet, gaat het plezier weg. Als iets een verplicht karakter krijgt, voelt het niet meer fris en spontaan aan. Daarom is het misschien wat contra-intuitief om jezelf tot me time te dwingen, maar toch is deze plich nodig om te kunnen ontsnappen van alle plichten. Of je nou een drukbezette manager bent, de dagen vooral thuis spendeert als jonge moeder, of nog in de schoolbankjes zit, je zal zo nu en dan de batterij op moeten laden door te ontspannen.

Relaxen

Relaxen is het tegendeel van je laten opjutten. Het leven gaat snel, sneller, snelst en dat kan ons laten voelen als hamstertjes in een molen. We moeten voort maken, anders vallen we neer. Althans, dat is onze vrees. En daarom gunnen we onszelf te weinig me time, bijvoorbeeld door je op te krullen op je favoriete fauteuil met een goed boek en tas thee, rustig een blokje om te lopen zonder ergens te hoeven aankomen, in bad te dobberen en je gedachten te laten zweven of een spelletje te spelen.

Het is heus niet nodig om elke dag een blok van vijf uur voor me time in te plannen. Er zijn nou eenmaal dagelijkse taken die uitgevoerd moeten worden en het is ook niet de bedoeling om toe te geven aan luiheid. Tijd voor jezelf is misschien juist wel effectiever als je het kort houdt, alsof het een stiekem tussendoortje is. Al in een blokje van vijf tot tien minuten kan je veel doen en bereiken, al is het maar door de ogen te sluiten en weg te dommelen.

Me Time

Blijf je liever waakzaam, dan kan je in zo’n korte periode bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen, een vriend(in) opbellen voor een vrijblijvend kletspraatje, je nagels lakken, met je partner of huisdier knuffelen… Kan en wil je iets langer de buitenwereld buitensluiten, lees dan een hoofdstuk van een boek dat je al een tijdje op je leesstapel liet verstoffen, klap je laptop open voor een aflevering van een geliefde show, breng een masker aan op je gezicht of doorkruis het plaatselijke park.

Voor de nog wat langere me time-sessies zijn er ook voldoende ideeën te bedenken: probeer iets te tekenen of schilderen, bak een taart, zet de stereo op tien en dans jezelf in het zweet of bezoek een salon voor een weldadige massage. Zo lang je maar onthoudt: me time heeft niets te maken met egoïsme, je hoeft de tijd niet op te vullen met iets “nuttigs” en je hoeft je er tegenover niemand voor te verantwoorden. Het enige wat moet, is ontsnappen aan dat gevoel dat je wordt geleefd in plaats van te leven.


Uitgelichte afbeelding: Aron Visuals op Unsplash

Bericht aangepast naar aanleiding van KB over gokreclame van 08/03/2023

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties